ISTORICUL COMUNEI

Din motive necunoscute,nu s-au pastrat documente istorice iar monumente sau locuri istorice in comuna sau in apropiere nu exista. Cercetatorii afirma ca datorita faptului ca fiecare sat a avut primarie proprie, odata cu infiintarea unei singure primarii in centrul de comuna Zimandu Nou, precum si datorita faptului ca au fost utilizate mai multe cladiri, s-au distrus marea majoritate a documentelor vechi. In anul 1941,inca se mai pastrau multe documente vechi,iar monografia comunei scrisa atunci ne serveste si astazi ca sursa de informatii.

Satul Zimandu Nou s-a infiintat in anul 1852. Din surse necontrolabile reiese ca locuitorii ar fi venit din pusta Csernovics Ujfalu situata pe teritoriul Ungariei, la o distanta de 15-20 km de granita romano-ungara, pe directia Curtici.

Afirmativ, fostul mosier si-ar fi pierdut mosia la un joc de carti iar mosierul cel nou a desfiintat complet pusta Csernovics, unde pana atunci lucrasera unguri, proveniti din nordul Ungariei, din judetul Nayrad, actualmente in Cehoslovacia. Aceasta populatie se ocupa in special cu cultura tutunului, iar dupa desfiintarea pustei a cautat teren propice acestei culturi, gasindu-l pe teritoriul actual al comunei. La infiinfarea satului, acestia au fost in numar de 1032 persoane si erau de religie catolica de rit latin si de nationalitate maghiara. Prime scoala in satul Zimandu Nou, a fost construita in anul 1856.

 

Scoala a fost confesionala administrata de Consiliul Biserices-Romano Catolic. Cladirea,o casuta acoperita cu paie, a devenit nefolosibila in anul 1890,fiind preluata dupa o reparatie radicala de catre comuna politica, devenind astfel scoala comunala.

Pe locul acestei scoli, in anul 1897, cu un imprumut de 4886 koroane de la stat, s-a construit actuala cladire si actuala gradinita. In anul 1948, in aceasta scoala invatau 73 elevi din Zimandu Nou, Zimand Cuz, Andrei Saguna, Socodor, Simand, Sanleani si Fantanele, iar in anul 1950 s-a infiintat un internat cu o capacitate de 40 de locuri.

Prima casa de rugaciune s-a cladit in anul 1855, s-a ridicat o cruce in fata casei de rugaciune. Biserica romano-catolica a fost construita in anul 1908. In anul 1887 s-a infiintat Posta, iar in anul 1897 s-a cladit moara, proprietatea lui Kintzik Ioan, recladita in 1907 de Nandor Mandl.

Calea ferata Arad-Brad,s-a construit in anul 1885, legand astfel comune noastra de restul tarii cu ajutorul ‘drumului de fier’.

Satul Zimand Cuz, a fost infiintat in anul 1853. In acest an, 1853, pe actuala vatra a satului, au venit 92 de familii de nationalitate maghiara din pusta Bankut, judetul Cenad, de religii romano-catoiica. Dupa colonizare,comuna a primit denumirea de Zimand Cuz (in limba maghiara Zimand Koz) in traducere, “intre Zimanduri”. Multa vreme locuitorii i-au spus Bancuta noua, in amintirea vetrei parasite.

Locuitorii acestui sat sunt buni gospodari si au fost multa vreme recunoscuti ca buni jucatori de sah si popice. Sarbatorirea hramului bisericii este in a treia duminica a lunii august.

Scoala din Zimand Cuz s-a cladit in anul 1856, iar in anii 1904-1907, au fost ridicate actualele cladiri ale scolii si gradinitei. In perioada primului razboi mondial din acest sat au cazut victime 9 locuitori.

Biserica romano-catolica din acest sat s-a construit in anul 1932, odata cu cladirea primariei. Satul Andrei Saguna a fost infiintat in anul 1926-1927 si a fost colonizat mai intii cu romani care au emigrat din Kétegyháza si Batania din Ungaria, ca urmare a tratatului de la Trianon. In aceasta perioada au fost colonizati in actuala vatra a satului 415 locuitori romani si in satele din jur 300 maghiari.

In anul 1929, este cladita casa parohiala iar in 1938 s-a inceput zidirea bisericii ortodoxe romane. Scoala generala din Andrei Saguna a inceput sa functioneze in anul 1931, iar in anul 1935, a fost terminata actuala cladire, modificata in 1976.

In anii 1938-1939, apropierea celui de-al razboi mondial incepe sa se faca simtita si in comuna noastra,incepandu-se concentarile masive. Prin plecarea barbatilor comuna a inceput sa regreseze economic, iar in 1940, urmare a tratatului de la Viena multi locuitori au trecut clandestin in Ungaria si de acolo mai departe.

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a gasit comuna sub ocupatie maghiara, populatia asteptand trupele sovietice despre care stiau ca aduc eliberarea.

La 21 octombrie 1944, trupele sovietice intra in comuna si dupa o lupta scurta cu armata maghiara, elibereaza comuna.

Dupa terminarea celui de-al doilea razboi mondial, odata cu revenirea celor plecati pe front si cu reformele din perioada imediat urmatoare, comuna a inceput din nou sa se dezvolte din punct de vedere economico-social. Locuitorii si-au pus mari sperante in reforma agrara,deoarece majoritatea erau agricultori de profesie, dar foarte saraci.

In anul 1946 a fost expropriat mosierul Kintzik Ioan iar pe mosia acestuia a luat fiinta Gospodaria Agricola de Stat ‘Scanteia’.

In anul 1949, prin exproprierea mosierului Robert Zelinski, a luat fiinta Gospodaria Agricola de Stat Utvinis.

Incepind cu 11 martie 1952, pe teritoriul comunei functioneaza Cooperativa Agricola de Productie Zimandu Nou, care era formata din cooperatori harnici si priceputi in munca pamintului.

Dupa inceperea procesului de industrializare, dat fiind faptul ca orasul Arad este foarte aproape, multi dintre locuitorii nostrii au preferat sa plece la oras calificandu-se in diverse meserii. In acest fel unitatea agricola de-a lungul anilor a ramas cu forta de munca tot mai putina, acest neajuns repercutindu-se asupra posibilitatilor de castig ale cooperatorilor.

Dupa 1944, si comuna noastra s-a inscris in cursul istoric al evenimentelor, locuitorii muncind cu mult entuziasm deoarece erau la un inceput de drum in care isi puneau mari sperante in special cei saraci. Daca in primii ani de colectivizare taranii erau multumiti de abundenta de produse ce reprezenta contravaloarea muncii lor, pe masura trecerii anilor, au simtit tot mai mult faptul ca desi teoretic si practic productiile cerealiere erau tot mai mari, venitul lor scadea de la un an la altul, ajungindu-se in situatia in care Cooperativa Agricola de Productie Zimandu Nou isi incheia bilantul cu pierderi de milioane de lei.

 

 

Dintre obiectivele economico-sociale construite dupa anul 1944 putem enumera:

* construirea Caminului Cultural din Andrei Saguna in anii 1948-1951

* construirea magazinului mixt Andrei Saguna in anul 1965

* construirea Caminului Cultural Zimandu Nou in perioada 1965-1970

* construirea Dispensarului medical uman Zimand Cuz in perioada 1972-1976

* modernizarea scolii generale Andrei Saguna in anul 1976

* construirea Caminului Cultural Zimand Cuz in perioada 1949-1953

* constructia unui bloc cu 8 apartamente in zona garii C.P.R. Zimandu Nou, in 1987.

* constructia in anul 1967 a unei brutarii a Cooperatiei de consum.

Datorita lipsei de interes a locuitorilor si a slabei preocupari a statului din ultima vreme, in ceea ce priveste alocarea de fonduri pentru reparatia cladirilor in momentul de fata sint necesare reparatii capitale la Caminele Culturale, scolile si gradinitele din comuna.

La inceputul anilor 1970, moara a devenit nefunctionala, apoi au inceput sa dispara din utilaje si piese, fiind astazi o cladire parasita, desi ar fi de mare folos locuitorilor, in contextul noilor transformari.

Revolutia din 16-22 decembrie 1989, a gasit comuna noastra in asteptarea unor evenimente majore care sa transforme radical viata obstei. Toate schimbarile care au survenit s-au facut cu calm si discernamant, neinregistrindu-se nici un act de violenta. Putine au fost cazurile in care unii locuitori, manati de ambitii politice si mai ales sub influenta alcoolului au recurs la molestari, jigniri si calomnii. A fost inlaturata conducerea de partid, s-a creat primul organism al puterii democratice -Frontul Salvarii Nationale – si s-au luat masuri severe de paza a obiectivelor, in special a retelei de apa potabila. Potrivit noilor reglementari, in data de 15 ianuarie 1990, locuitorii comunei adunati in sala Caminului Cultural Zimandu Nou au ales primarul comunei pentru perioada de provizorat.

Pina la alegerile din 20 mai 1990, in comuna nu s-au format partide politice, cu exceptia Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania. Exista insa membrii cotizanti si simpa¬tizanti ai miscarilor politice: Frontului Salvarii Nationale, Partidul Natinal Liberal, Partidul National Taranesc crestin si democrat, Partidul Social Democrat, Partidul Ecologist, Partidul Democrat Agrar.

In aceasta perioada, viata economico-sociala a comunei cunoaste transformari profunde. Multi intreprinzatori isi deschid activitati economice cu caracter privatizat iar unitatile fle stat si cooperatiste fac eforturi pentru a se incadra in rigorile economiei de piata. Este o perioada in care se invata din greseli. Eforturile Primariei comunale au fost indreptate spre crearea premiselor unui trai cit mai bun si mai civilizat. Au fost reparate toate drumurile comunale si se vor asfalta in aceasta toamna drumurile principale din satele Zimandu Nou si Zimand Cuz. S-a dat in folosinta piata comunala amenajata in apropierea barierei Zimandu Nou.

Odata cu abrogarea Legii sistematizarii oamenii eu inceput sa construiasca case noi si sa se formeze noi gospodarii. Dupa caderea regimului comunist a fost reconsiderata atitudinea fata de religie. Exista de asemenea interesul in special din partea navetistilor de a se crea locuri de munca la nivelul comunei.

Istoria comunei se va scrie in continuare iar timpul va demonstra daca a lucrat in favoarea noastra sau nu. Prezenta micromonografie a comunei a fost scrisa din necesitatea de a intregii tabloul istoric al comunei si a fost inspirata din lucrarile monografice mai vechi.